• Korte ontwikkel- & levertijden
  • Velgen en wielen op maat
  • Meer dan 70 jaar ervaring

Nijland Cycling

"Prima samenwerking tussen onze R&D afdeling en de R&D afdeling van Vlukon met een grote betrokkenheid vanuit Vlukon. Proces liep eigenlijk heel soepel"

 

Het Nijland Cycling project is een prachtige  showcase van hoe de klant volledig gebruik heeft gemaakt van Vlukon's uitgebreide productietechnieken en mogelijkheden: Geavanceerd 3D lasersnijden, Hoogwaardige poedercoating, Precisie CNC frezen en draaien, Innovatieve band ontwikkeling, Geavanceerd hydraulisch persen, ontwikkeling en assemblage van torsieassen. Elk van deze elementen weerspiegelt de synergie van geavanceerde technologie en vakkundig vakmanschap, wat resulteert in een product dat zowel kwaliteit als innovatie uitstraalt.


De Case:

 1. Kunt uw bedrijf en uw rol binnen het bedrijf beschrijven?

Nijland Cycling is een familiebedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van bakfietsen, fietsen voor de revalidatiebranche en unieke stadsfietsen, voor jong en oud. Het totale productprogramma bestaat uit diverse productgroepen en een groot aantal modellen op het gebied van tandems, driewielfietsen, fietsen voor ouderen, bakfietsen en bakfietsen voor kinderen. Met vijfenzestig mensen in dienst, vooral in de productie, montage en productinnovatie, is Nijland Cycling een fietsenfabrikant van betekenis. Met de kennis en kunde in huis zijn wij in staat om voor iedereen een fiets op maat van hoge kwaliteit te leveren. Om vooruitstrevend te blijven stellen wij innovatie als één van onze belangrijkste pijlers. Onze kracht is dan ook het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe ideeën in ons vakgebied. Hierbij kunt u denken aan het verbeteren van stabiliteit, stuureigenschappen, comfort, gemak en veiligheid. Nijland Cycling heeft recentelijk ook het merk Cargo Cycling gelanceerd. Dit merk is in het leven geroepen om exact die markt aan te spreken. Cargo Cycling biedt zakelijke klanten met een logistieke behoefte dé oplossing voor een betrouwbare bezorging. Samen ontwikkelen we dé mobiele fietsoplossing om stadslogistiek schoner, efficiënter en flexibeler te maken. In mijn rol als inkoopmanager is het mijn verantwoordelijkheid om het inkoopproces zo te optimaliseren dat de producten bij de juiste leveranciers tijdig en volgens de meest optimale voorwaarden geleverd worden. b. In welke sector opereert uw bedrijf en wat is het belang van velgen en wielen voor uw bedrijfsactiviteiten? Zoals hierboven beschreven zitten we in de tweewielerbranche en maken we voornamelijk fietsen die bovengemiddeld zwaar worden belast. Zeker als het bakfietsen en Cargo fietsen betreft worden er specifieke eisen aan de fietsen gesteld en is voor de zakelijke markt de total cost of ownership heel belangrijk. De eisen die wij aan velgen/wielen stellen zijn daarom ook veel hoger en dat betekent dat we voor onze velgen voor de zware bakfietsen ook specials ontwikkelen aangezien velgenleveranciers dergelijke velgen niet in de collectie hebben.


2. Achtergrond van het probleem

a. Wat was de specifieke uitdaging of behoefte waarvoor u een aangepaste velg nodig had?

De Chariot, onze zwaarste Cargo fiets heeft een maximaal belastbaar gewicht van 550 kg (berijder,fiets enbelading) wat betekent dat we een hele sterke velg nodig hebben. Aangezien dit een driewielfiets betreft met 2 wielen achter onder de bak zien we in de praktijk dat de bezorgers met regelmaat een stoeprandje meepakken in de bochten. Bij de huidige velgen zien we schadegevallen welke we met de nieuwe velgen willen voorkomen.


b. Hoe beïnvloedde dit uw productie, voertuigen of eindklanten?

De markt voor cargo fietsen is volop in ontwikkeling en dus zitten we nog in een leerfase. We dachten al een hele sterke velg te hebben maar zien in het gebruik dat deze nog niet voldoende stijf is. Niet alleen de velg is daar debet aan. We hebben de complete constructie van band/velg/ophanging/vering onder de loep genomen.

c. Welke oplossingen of producten had u eerder overwogen of gebruikt voordat u zich tot Vlukon BV wendde?

In de huidige fiets zit een stalen velg welke geproduceerd wordt door een leverancier van koetsvelgen. Naast de gedachte om iets met de velg te doen hebben we als optimalisatie ook nagedacht over bredere banden/torsieveren en een enkelzijdige wielophanging om zo de noodzakelijke service werkzaamheden te verminderen en te vergemakkelijken. Ook hebben we gekeken naar kunststof wielen als mogelijke oplossing.


3. Besluitvormingsproces

a. Hoe bent u in contact gekomen met Vlukon BV?

In het verre verleden is er al wel eens contact geweest met Vlukon dus het was niet helemaal een nieuw contact voor ons. En in de zoektocht naar torsieveren kwamen we ook bij Vlukon uit.

b. Wat maakte de aanpak of het productaanbod van Vlukon BV aantrekkelijk voor u?

De kennis en ervaring op het gebied van velgontwikkeling voor de landbouwsector en de mogelijkheid om die techniek ook toe te passen voor onze fietsen. Het feit dat Vlukon niet alleen de velg kan maken/leveren maar ook de torsieveer kan produceren maakt het aantrekkelijk Vlukon heeft een eigen R&D afdeling waardoor we snel konden schakelen om tot een definitief ontwerp te komen. Daarnaast speelt het uiteraard mee dat productie in eigen land plaats vindt en ze complete halffabrikaten (compleet wiel+band) kunnen leveren wat onze productie weer efficiënter maakt

c. Waren er specifieke kenmerken van Vlukon's velgen die u in het bijzonder aanspraken?

Het productie proces van de velgen waardoor een enkelzijdige wielophanging mogelijk is. En het feit dat vervolgens via lasersnijden er optisch toch een “fietsvelg” uitkomt ipv een “autovelg”


4. Ontwikkelings- en implementatieproces

a. Hoe verliep het proces van het ontwikkelen van de speciale velg met Vlukon BV?

Prima samenwerking tussen onze R&D afdeling en de R&D afdeling van Vlukon met een grote betrokkenheid vanuit Vlukon. Proces liep eigenlijk heel soepel

b. Welke obstakels kwam u tegen tijdens de ontwikkeling en hoe werden deze samen aangepakt? We zijn geen grote obstakels tegengekomen. Er is geëxperimenteerd met de grootte van de “spaakgaten” om tot een voldoende stijf wiel te komen. Daarvoor heeft Vlukon diverse samples geleverd.

c. Hoe was uw interactie met het Vlukon-team gedurende het hele proces? Prima. Regelmatig overleg gehad om tot een zo’n optimaal mogelijk resultaat te komen.


5. Resultaten en voordelen

a. Wat zijn de directe voordelen die u heeft ervaren sinds u de speciaal ontwikkelde velgen van Vlukon gebruikt? De echte ervaringen moeten we nog krijgen als straks de fietsen ook door de klanten gebruikt worden. Vanuit de testen blijkt tot dusverre dat we sterkere wielen hebben als voorheen.

b. Zijn er meetbare prestatieverbeteringen of andere positieve resultaten die u kunt delen?

Het lijkt erop dat we een velg hebben die voldoende sterk is voor onze toepassing wat zich uiteindelijk moet terugbetalen in een hogere klanttevredenheid en lagere servicekosten tijdens het gebruik van de fiets

c. Hoe hebben de velgen van Vlukon bijgedragen aan het bereiken van uw bedrijfsdoelen of klanttevredenheid? Een van de bedrijfsdoelstellingen is om kwalitatief goede cargo fietsen te produceren. Deze velgen gaan daar zeker aan bijdrage en zal zorgen voor een hogere klant tevredenheid.


6. Ziet u mogelijkheden voor verdere samenwerking of andere productontwikkelingen met Vlukon BV?

Jazeker! De markt voor cargo fietsen is nog volop in ontwikkeling. Wij hebben meerdere cargofietsen in de collectie en grote ambities voor de toekomst dus ik sluit niet uit dat we ook in de toekomst producten met Vlukon gaan ontwikkelen. Eerst de productie van deze producten opzetten en zorgen voor een soepele supply chain. Daarnaast hebben we parallel aan de nieuwe velgen ook torsieveren ontwikkeld met Vlukon welke ook op de Chariot worden gemonteerd. Daardoor hebben we ook achtervering/demping gerealiseerd waardoor de klappen op de weg minder hard aan de fiets en berijder worden doorgegeven.


7. Zou u Vlukon BV aanbevelen aan andere bedrijven in uw netwerk? Waarom wel of niet?

Jazeker! Vlukon is een bedrijf dat qua omvang vergelijkbaar is met Nijland. Doen zowel eigen ontwikkelingen als productie in huis wat maakt dat ze flexibel en kundig zijn. Prettige manier van communiceren en leveren een goede kwaliteit.

Maatwerk aanvragen

Naam*
Telefoonnummer*
Upload uw tekening/ foto
Uw vraag
Niet leesbaar? Verander tekst

Bel mij terug

Naam
Telefoonnummer